Vaniljekranse efter mormors opskrift

Som titlen indikerer er det her vanilje kranse som jeg er vokser op med. Jeg kan egentlig ikke huske at vi har bagt dem sammen, men for mig er der noget specielt i at bruge de gamle opskrifter. Måske en nyere opskrift smager bedre, anderledes eller har en unik konsistens, men uanset hvad så ender jeg med at bage efter mine gamle opskrifter.
I denne opskrift er der hverken hakkede mandler eller citron skal i. Det er smør, mel, sukker og vanilje- sådan i grove træk. Og mere skal der ikke til for at lave nogle ret fine og billige småkager.

Når dejen er blandet og samlet, så kommer den en tur i køleskabet til næste dag eller i fryseren til det er tid til at bage. Dejen tages id sf fryseren dagen før der skal bages så dejen ikke er frossen når det er bage tid.

Jeg er så heldig at have min skønne røremaskine, Hank aka Ankarsrum assistent. Kødhakkeren er ekstra udstyr som ved så mange andre røremaskiner, men her er fordelen at tilbehøret fra de gamle Ballerup maskiner passer til de nye Ankarsrum. Og sådan en brugt kødhakker fik jeg fat i i sommers til en rigtig god pris. Så manglede jeg kun småkage delen og at det skulle blive tid til vanilje kranse.

Og i dag kom dagen hvor vanilje kransene skulle bages. Jeg havde egentlig en forventning til at det ville være et heldags projekt, men det tog 1,5-2 timer at forme og bage ca 150 vanilje kranse.

Opskriften skal du ikke snydes for så den kommer her

Vanilje kranse

Ret Kage

Ingredienser
  

  • 500 g hvedemel
  • 375 g smør eller margarine
  • 250 g sukker
  • 1 stang vanilje eller 5 tsk vaniljesukker
  • 0,5 tsk hjortetaksalt
  • 1 æg

Sådan gør du
 

  • Smør og mel smuldres sammen. Det kan også køres på foodprocessor til det ligner rasp
  • Vaniljestangen flækkes og kornene skrabes ud. Mas kornene sammen med lidt sukker så kornene bliver delt fra hinanden De tørre ingredienser blandes i melet
  • Til sidst æltes ægget i og dejen samles til en ensartet dej. Dejen skal ikke æltes!
  • Dejen sættes på køl. gerne til næste dag
  • Dejen køres igennem kødhakkeren med en stjerneform på, skærer i stykker og samles til en ring
  • Bages ved 190-200 grader i 8-10 min

Noter

Mel og smør smuldrede jeg i foodprocessoren fordi jeg ikke lige gad at smuldre det sammen. 
Hvis du ikke har en kødhakke, kan dejes sagtens rulles til lillefinger-tynde pølser og samles til en ring og bages som instrueret

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Opskrift Vurdering