Der er for mange nok en forventning om at til jul der skal vi rigtig hygge os, bage kager, synge julesange og have glimmer over det hele, samtidig med at sneen daler stille ned mens vi fælder vores eget juletræ og drikker gløgg i skoven.
Okay, det lyder da egentlig også hyggeligt men det er bare ikke virkeligheden for ret mange. Selv er jeg ikke fan af glimmer, jeg kan ikke lide gløgg og mit juletræ er i plast fordi det så kan holde hele december uden at fælde.
Men bagning, det skal der til. Desværre er mine drenge ikke nået alderen hvor koncentration er dominerende, så hvis vi skal bage sammen, så skal det gerne gå lidt stærkt.
Derfor er jeg glad for denne opskrift på pebernødder, det er en tilpas lille portion til at drengene er med fra start til slut, stor nok portion til at der er plads til smagsprøver både bagte og ubagte, også bager vi bare igen når bøtten er tom. Opskriften passer lige til en bageplade.
I år nåede vi at bage dem fire gange. Noget andet skønt ved at bage selv er, at smagen kan varieres fra gang til gang.
Pebernødder
Ingredienser
- 75 g sukker
- 75 g smør
- 150 g mel
- 1 tsk vaniljesukker
- 0,25 tsk hvid peber
- 0,5 tsk stødt kardemom
- 0,5 tsk stødt kanel
- 1 spsk fløde eller vand
Sådan gør du
Uden køkkenmaskine
- Smør og mel smuldres sammen til det ligner rasp
- Alle tørre ingredienser tilsættes og blandes i
- Tilsæt vand og mas dejen sammen til en klump med hænderne, varmen fra hænderne gør at smørret bliver blødt og dejen kan hænge sammen
- Lad dejen hvile i køleskabet i 1 time til dagen efter- alt efter hvor lang tid du har. Og har du ikke tid, så spring hviletiden over
- Dejen rulles til fingertykke pølser og skæres i små stykker af ca 1 cm. Put dem på bageplade med papir
- Bag pebernødderne i ca 10 minutter ved 180 grader
Den ultra nemme måde
- Smør og mel køres til smulder på en foodprocessor
- Tilsæt resten af ingredienserne og kør kort på maskinen
- Brug hænderne til at samle dejen til en kugle. Varmen fra hænderne gør smørret blødt og får dejen til at hænge sammen
- Lad dejen hvide i køleskabet hvis du har tid, alt fra 1 time til 1 dag.
- Tril dejen til lange fingertykke pølser og skær dem i 1 cm stykker. Placer på bageplade med papir
- Bages i ca 10 minutter ved 190 grader
Seneste kommentarer